Menu:

Recent Entries

Categories

Generalna [30]

Links

Generalna
- PARALELNI SVET-fantazija ili stvarnost
- Prica o karmi
- TOTEM
- Razvod
- Sta cu biti kad porastem
- kraj ljubavne price
- Svemirski turizam

Syndicate

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3

Domaćica, biti ili ne biti

tanja3 | 29 Novembar, 2008 17:23

Kad si klinja ulica u kojoj živiš čitav je svet. Ma kakav svet, svemir. Sećam se kada su nam tu istu ulicu raskopali i stavljali neke velike cevi, pa je trapavi Goci upao u kanal, onda se sjatile sve komšinice da nariču jer su svi muški bili na poslu. Al’ snašli se, konopac pa ga na oruk izvukli slinavog i rasplakanog. Nedelju dana nije izašao da se igra, od sramote. Tada je naišao trend mešenja kolačića od blata koje ni džukci nisu hteli da onjuše. Prvi dizaster od domaćica u povoju. Zatim su je asfaltirali, pa je kuvanje čekalo odlaske matoraca na ranč, i naše eksperimentisanje na šporetu. Moji su u dnu dvorišta imali čuvenu letnju kuhinju, čije je ime bilo skroz neopravdano s obzirom na to da su jedinu hranu u njoj nalazili miševi. Dve prostorije, prva sasvim normalna sa prozorčetom, a druga kao iz filma Petak trinaesti, mračna i sablasna. E u nju nisam zalazila ni po danu. U prvoj sam tražila odbačene LP ploče i singlice, knjige i stare dnevnike, sa stalnim štrecanjem ka omraženoj sobici, sad će manijak, sad će manijak! U tom traganju naiđem slučajno na rasklopljenu knjigu sa sve otiskom od cipela po sredini. Sažalim se i odnesem je u kuću. Obrišem korice i pročitam: „Moj kuvar i savetnik“ izdavač Narodna knjiga Beograd 1953. A prvi citat u knjizi Ibzenov: „Najbolje knjige koje postoje, to su kuvari, većinu ostalih nije ni trebalo pisati, šteta samo što su pisci kuvara obično nepoznati.“ Svaka čast, Ibzenu, pun stomak jednako mudrost. Pitam majku za poreklo jadnog izgaženog štampanog dela. Kupio joj moj deda kad krenula u domaćičku (izraz prepisan iz knjige) školu. Ha! Nije samo da odeš u takvu školu, moraš da imaš i odgovarajuće štivo. A uvod moram da prepišem :) Dobro, skraćena verzija :P

 

 

Posle rata (drugog sveCkog, naravno) se kod nas osećala potreba za jednim novim, praktičnim i sadržajnim Kuvarom, koji će našim domaćicama pomoći u jednom od njihovih najvažnijih svakodnevnih poslova – u kuvanju. I zato ovu korisnu knjigu namenjujemo domaćicama, kako onim koje nemaju dovoljno iskustva u tom poslu, tako i onima koje su iskusne, jer će u njoj naći hiljade uputstava o tome kako se pripremaju razna jela iz domaće i strane kujne, kako se ostavlja zimnica, konzervira povrće, voće itd.

 

Hrana je ono što nas održava u životu. Samo raznolika hrana može da da čovečjem telu sve one sastojke koji su neophodni – belančevine, masnoće, skroba, šećera, razne soli, vitamina itd.

Postoje domaćičke škole i kursevi na kojima se žene osposobljavaju za veliki poziv domaćice i majke, ali tih škola je malo. Zato izdvajamo ovaj naš Kuvar uvereni da će biti od koristi svakoj domaćici.

 

 

I krenem da vrtim stranice a svaka druga reč mi nepoznata (sasvim razumljivo za uzrast od osam godina i vesele sedamdesete), slačica, tripice, aspik, šlafrok, jubileum.

Ili recept kreće ovako: Očistite pile od droba...(od čega?)

 Od dobro kljukane guske uzeti jetru...(na živo?)

Ili recept pod nazivom Srpska papazjanija: Za ovo jelo domaćica mora da udje rano u kujnu...(ako radiš od 9, ustaješ u 4 da kuvaš)

Medeni kolač: Istopićete u zgodnom sudu...(a ima ih nezgodnih, znam).

Krem od ribizla: Pola litra domaćeg soka od malina staviti u čistu šerpu...

( za isti dajem tol’ko krv, ako ima negde).

 

 

Praktični saveti:

Da zaustavite štucanje oberučke prihvatite stolicu za naslon, pa je izdignite i držite nekoliko časaka u visini očiju. (plastičnu, drvenu, ili metalnu? Zavisno od težine štucača?)

 

 

Led se lakše razbija u komade kada se na njega stavi tanji ekserčić i čekićem udari po glavici eksera. Ovako led može da se razbije u sasvim sitne komade, a da ne ide mnogo u rastur (?).

 

 

Kako da vam jaja ostanu dugo sveža? Ostave se u teglu, naliju tečnošću koja se zove „Vaserglas“, a dobija se po farbarskim trgovinama (?).

 

 

I danas čuvam tu starudiju od knjige. Prosto samu sebe iznenadim kada pomoću rečnika spremim Jubileum tortu.

Pa posle kažite kako je "domaćica" podcenjeno zanimanje :D

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Generalna . Dodaj komentar: (7). Trekbekovi:(0). Permalink
«Next post | Previous post»

Comments

  1. 1. tanjic  |  11/29,2008 at 17:32

    hajde mi pozajmi da je iskopiram :))) nikad se ne zna šta tu ima sve pametno :)

  2. 2. tanja3  |  11/29,2008 at 20:23

    tanjic, pozajmim :)
    Ima svashta, samo je potreban rechnik :)

  3. 3. nastasja  |  11/29,2008 at 23:41

    znaci, crkla sam od smeha.... :)))
    sjajno!!!!
    daj i meni na kopiranje :)))

  4. 4. tanja3  |  11/30,2008 at 02:14

    nastasja, e bash mi drago za smeJ :)))
    Dam na copy :)

  5. 5. Buy now  |  12/03,2009 at 23:57

    Buy now

  6. 6. trendy fashion clothes  |  02/04,2010 at 18:55

    Nazalost ja moram da glasam za sve

  7. 7. davidvanstone  |  08/05,2010 at 23:13

    davidvanstone davidvanstone davidvanstone.

Leave a Reply

Dodaj komentar





Zapamti me